Een website voor je bedrijf: uitbesteden of zelf bouwen?
Canva,Content maken,Social media,Website
januari 5, 2025
Je hebt een bedrijf of bent een bedrijf aan het opzetten en hebt een website nodig. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?
Wanneer je als ondernemer start, weet je vaak al dat een website essentieel is. Misschien zie je het al helemaal voor je: bezoekers komen naar je website, leren jouw bedrijf kennen, en worden klant. Maar voor je zover bent, moet die website nog gebouwd worden. Wat zijn je opties?
Zelf bouwen of uitbesteden?
Er zijn verschillende manieren om een website te realiseren:
- Volledig uitbesteden
- Zelf bouwen met bijvoorbeeld WordPress
- Gebruik maken van alles-in-één websiteplatforms
1. Volledig uitbesteden
Het laten bouwen van een website door een professional kan variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van jouw wensen en de complexiteit van de website. Voor een eenvoudige website kun je al vanaf €500 terecht, terwijl een uitgebreide maatwerkoplossing al snel €40.000 of meer kan kosten.
Voordelen:
- Professioneel ontwerp en functionaliteit.
- Jij kunt je focussen op andere aspecten van je bedrijf.
Wil je je website laten bouwen? Bekijk dan deze handige checklist met vragen om mee te nemen in je oriënterende gesprekken.
Tip: Ik bouw ook websites in WordPress! Dit combineer ik met mijn passie voor ontwerp, waardoor jouw website niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk wordt. Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op.
2. Zelf een website bouwen
Als je tijd hebt en bereid bent om te leren, kun je zelf een website bouwen. Dit kan op je eigen tempo en biedt veel vrijheid. WordPress is een populaire keuze vanwege de flexibiliteit en lage kosten.
Wat heb je nodig om te starten?
- Domeinnaam: Dit is het adres van je website, zoals www.jouwbedrijf.nl.
- Webhosting: De plek waar je website “woont” op het internet.
Veel webhosting-aanbieders bieden pakketten waarbij WordPress al voorgeïnstalleerd is. Dat maakt het eenvoudiger om te beginnen. Zodra je een kale WordPress-website hebt, kun je een thema kiezen (het ontwerp) en plugins toevoegen (extra functionaliteit).
Voordelen:
- Lagere kosten.
- Volledige controle over je website.
Nadelen:
- Een steile leercurve als je geen ervaring hebt.
- Het kost tijd om de technische kant onder de knie te krijgen.
Lees meer over het bouwen van een website met WordPress in een aparte blog.
3. Alles-in-één websiteplatforms
Platformen zoals Shopify, Wix en Phoenix bieden een plug-and-play oplossing. Hier staat het frame van de website al klaar, en jij hoeft alleen je eigen content toe te voegen, zoals afbeeldingen en tekst.
Wat zijn de voordelen?
- Geen technische kennis nodig.
- Onderhoud en beveiliging worden voor je geregeld.
- Ideaal voor webshops, met kant-en-klare integraties voor betalingen en verzending.
Wat kost het? Deze platforms werken meestal met abonnementsvormen. Je betaalt een vast bedrag per maand, afhankelijk van het gekozen pakket:
- Basisabonnement: Voor eenvoudige websites.
- Middenvariant: Voor groeiende bedrijven met meer functies.
- Uitgebreid abonnement: Voor grotere bedrijven of webshops met veel verkeer.
Het is verstandig om vooraf de prijzen en voorwaarden te vergelijken, zeker als je overweegt later uit te breiden naar een webshop.
Tot slot
Of je nu kiest voor uitbesteden, zelf bouwen of een alles-in-één platform: het belangrijkste is dat je website aansluit bij jouw doelen en budget. Denk goed na over wat je nodig hebt en hoeveel tijd, kennis en geld je wilt investeren.
Ben je klaar om te starten? Bekijk dan ook mijn blogs over: